فهرست مطالب

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 37 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده مرضیه حسینی*، سیمین فصیحی صفحات 7-19

    وضعیت نظام بهداشت و سلامت عمومی در آستانه روی کارآمدن پهلوی اول بسیار اسفناک بود. شیوه های درمان عقب مانده بود و پزشکی نوین به دلیل فقدان زیرساخت های لازم، امکان رشد و اثر گذاری در حوزه سلامت و درمان، خاصه امراض مسری و مقاربتی را نیافته بود. پژوهش حاضر درصدد پاسخگویی به این پرسش است که دلیل شیوع گسترده این بیماری ها چه بود و دولت نوگرای رضاشاه چه اقداماتی در جهت پیشگیری و درمان امراض مقاربتی انجام داد. نوشتار پیش رو در پاسخ به سوال فوق، با تکیه بر منابع دسته اول، یعنی اسناد و مجلات و نشریات و اتخاذ رویکردی توصیفی تحلیلی، به واکاوی سیاست های دولت نوگرای رضاشاه در حوزه بهداشت و مبارزه با بیماری های آمیزشی می پردازد و نتیجه می گیرد رویکرد تجددخواهانه و غرب گرایانه حاکمیت تغییراتی در حوزه بهداشت و مبارزه با بیماری های آمیزشی ایجاد کرد. دولت در این راستا کوشید با ابزارهای فرهنگی از قبیل نشر کتب و روزنامه ها، برگزاری کلاس های آموزشی، تبلیغات، استفاده از فیلم و همچنین سیاست هایی چون گسترش مراکز درمان امراض مقاربتی، ارایه خدمات درمانی رایگان، ایجاد پست های صحی، تحدید فواحش وتصویب قوانین بازدارنده، مانع از شیوع این امراض شود. علی رغم این تلاش ها، آمیختگی موانع فرهنگی، سیاسی و اقتصادی مانع از موفقیت چشم گیر دولت شد. پیشروبودن دولت رضاشاه در امر پزشکی نوین بدون وجود زیرساخت های جدی در عصر قاجار، با ایجاد مشکلات و محدودیت هایی از جمله فقدان نیروی کار به ویژه در ولایات، کمبود دارو و مراکز درمانی و فقدان راه های ارتباطی مناسب، خدمات رسانی به مردم را مشکل کرده بود. به علاوه مقاومت های فرهنگی در کنار عدم آگاهی و بی سوادی گسترده مردم که دسترسی به خدمات آموزشی در حوزه پیشگیری از امراض مقاربتی را با دشواری مواجه ساخته بود، از دلایل مهم عدم موفقیت دولت در کنترل امراض آمیزشی بود.

    کلیدواژگان: نظام سلامت و درمان، بیماری های مقاربتی، سفلیس، سوزاک، دوره پهلوی اول، بهداشت عمومی
  • محمدرضا رجب نژاد، شهربانو اسدی* صفحات 21-30
    زمینه و هدف

    در دوره نهضت ترجمه و پیش از آن اندیشه های طبی و فلسفی یونان باستان به نوعی قطعی قلمداد می شد، از جمله ویژگی های دوره تالیف، نوآوری هایی در طب و ایجاد شک و تردید در برخی باورهای علوم یونان است. این پژوهش به ایرادهایی که رازی درباره موضوع طب به جالینوس در کتاب «الشکوک رازی» می گیرد، می پردازد. از آن جهت که برای نخستین بار در دوره تمدن اسلامی، برخی از اندیشه های جالینوس در کتاب یادشده مورد نقد و بررسی قرار گرفته است، بررسی و تحلیل کتاب رازی از جایگاه و اهمیت ویژه ایی برخوردار است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در راستای بیان استقلال نظری دانشمندان اسلامی، به ویژه رازی، به روش پیمایش کتابخانه ای با تکیه بر منابع اصیل تاریخ پزشکی انجام گرفته است.

    یافته ها

    ایرادهایی که رازی بر دیدگاه های طبی جالینوس وارد دانسته و همچنین نظرات مخالف با رازی در مورد این کتاب، بیان می شود. با بررسی های انجام شده مشخص گردید که کتاب «الشکوک» به طور کامل به زبان فارسی ترجمه نشده است و تنها چند تصحیح بر آن انجام گرفته است. دو نمونه از تصحیحات، متعلق به مهدی محقق و مصطفی لبیب عبدالغنی می باشد. سه نسخه از کتاب الشکوک رازی علی جالینوس در کتابخانه ملک به شماره 4573 (که اکنون در اختیار کتابخانه آستان قدس رضوی است)، کتابخانه مجلس شورای اسلامی به شماره 9014 و کتابخانه ملی به شماره 2915085 که از روی نسخه موجود در ملک استنساخ شده اند، موجود می باشد.

    نتیجه گیری

    کتاب الشکوک می تواند به عنوان یک منبع معتبر علمی و تاریخی در اختیار محققانی که قصد مطالعه در مورد جالینوس و حتی خود رازی دارند، مورد استفاده قرار گیرد. از این اثر می توان مقالات ارزشمندی در موضوع های گوناگون طبی و فلسفی به رشته تحریر درآورد.

    کلیدواژگان: الشکوک رازی، جالینوس، تاریخ پزشکی
  • مجتبی مجرد* صفحات 31-41
    زمینه و هدف

    رواج خرافات به ویژه پس از حمله مغول (قرن هفتم قمری) در ایران شیوع فراوان یافت و از ساحت مذهبی به حوزه های علمی نیز تسری یافت. در این میان، دانش طب بیش از دیگر علوم، دستخوش خرافه گرایی گردید و آثار و کتب گوناگونی با موضوعات «علوم غریبه» یا «اوراد طبی» تالیف گردید. ما در این مقاله کوشیده ایم با تکیه بر سه دستنویس فارسی، که در فاصله قرن های هفتم تا دوازدهم قمری تالیف شده است، به تحلیل و بررسی ریخت خرافات طبی بپردازیم. از رهگذر این بررسی مهم ترین دلایل، مخاطبان و نوع خرافه های طبی واکاوی خواهد شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به صورت کتابخانه ای انجام گرفته است. علاوه بر کتاب های تاریخی، در این پژوهش از سه دستنویس فارسی عربی استفاده شده است که دو دستنویس در کتابخانه نور عثمانیه ترکیه و یک دستنویس در کتابخانه مجلس شورای اسلامی نگهداری می شود.

    یافته ها

    این پژوهش نشان می دهد که مهم ترین عوامل گسترش خرافه های طبی، ناآشنایی با علل و عوامل اصلی بیماری ها، تلاش برای بی ثمر نشان دادن طب و نابسامانی های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی بوده است. ریخت کلی خرافه ها مبتنی بر استفاده از عناوین و الفاظ نامفهوم، تلقین ها و کاربردهای ویژه، بهره گیری از اعداد و حروف در زمان و مکان خاص و تلاش برای جلب اعتماد و ایمان مخاطب است.

    نتیجه گیری

    بررسی مشابهت ها و ریخت کلی باورهای خرافی طبی نشان می دهد که عنصر این خرافه ها تمرکز بر «شبیه سازی» است. بدین معنا که متولیان خرافه ها کوشیده اند از طریق ایجاد مشابهت میان خرافه ها و باورهای دینی خردگریز به ویژه در باب زنان و کودکان واقع نمایی اوراد خود را تبثیت کنند و به تدریج خرافه ها را به عنوان جایگزین کارآمد و متافیزیکی روش های تجربی طبی معرفی کنند.

    کلیدواژگان: طب، خرافه، دستنویس فارسی، تحفه الغرائب، علوم غریبه
  • سهیلا ترابی فارسانی، فاطمه سادات جلالی چیمه*، فیض الله بوشاسب صفحات 43-58
    زمینه و هدف

    وضعیت سلامت و بهداشت همگانی ایرانیان در حدود یکصد سال پیش، آن گونه که بررسی تاریخ اجتماعی ایران به ویژه در حوزه پزشکی و سلامت همگانی جامعه نشان می دهد، چندان مطلوب نبوده است. هدف ما از نگارش پژوهش حاضر، بررسی وضعیت بهداشتی و پزشکی دوره قاجار با تکیه بر سفرنامه پولاک بوده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر مبتنی بر روش کتابخانه ای و اغلب بر یک مطالعه تاریخ تحلیلی استوار بوده است.

    یافته ها

    ایران دوره قاجار مقصد بسیاری از سیاحان، تاجران، ماموران دولتی و افراد کنجکاوی بود که به دلایل مختلف به ایران سفر و بسیاری از آن ها مشاهدات خود را ثبت کردند. این سفرنامه ها به دلیل توجه به جزئیات خوراک، پوشاک، آموزش، علوم، امور مذهبی، رفتار و آداب معاشرت و امثال آن، برای شناخت دوره قاجار از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد، از جمله مواردی که در این سفرنامه ها مورد اشاره قرار گرفته است، وضعیت بهداشت و پزشکی ایران در عصر قاجار می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر آن است که بهداشت فردی و عمومی در دوره قاجار، چندان رعایت نمی شده و طب سنتی شیوه اصلی درمان در آن دوره بوده است، اما با ورود پزشکی نوین به ویژه از دوره ناصرالدین شاه، به تدریج مورد استقبال مردم قرار گرفت و شیوه های درمانی جدید در طب سنتی نفوذ کرد و رفته رفته بر آن پیشی گرفت.

    کلیدواژگان: سفرنامه پولاک، بهداشت، پزشکی، دوره قاجار، طب سنتی
  • منصوره معینی*، اکبر کلاهدوزان صفحات 59-73
    زمینه و هدف

    باورهای کهن پزشکی بخشی از تاریخ علم هستند. بررسی های جدید، برخی از این باورها را تایید و بعضی را رد می کند و برخی از این باورها هنوز از دیدگاه علمی بررسی نشده اند. شعر پارسی از قرن ششم به بعد، به دلیل شرایط اجتماعی و فرهنگی، بیانگر مضامین علمی مانند پزشکی، ریاضی و نجوم گشت. برخی از این مضامین مربوط به تاثیرات اجرام فلکی در جسم و روح انسان است و پیوند پزشکی و نجوم را در باورهای کهن نشان می دهد. هدف این نوشتار آن است که ضمن آشکارساختن گوشه ای از باورهای پزشکی کهن در آینه شعر فارسی، زمینه ای برای پژوهش هایی فراهم آورد که درستی یا نادرستی این دستاوردهای فکری را از منظر دانش پزشکی جدید تعیین نماید و با پیوند ژرف نگری گذشتگان و دیدگاه های علمی معاصر، افقهایی از تاریخ پزشکی ایران نه تنها باز نموده شود، بلکه با دانش جدید بررسی گردد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک بررسی توصیفی تحلیلی است که از رهگذر مطالعه کتابخانه ای در اشعار قرن ششم تا هشتم با رویکردی به اشعار انوری، خاقانی، نظامی، مسعود سعدسلمان، سنایی، عطار، امیرخسرو دهلوی، حافظ و اوحدی انجام شد و پس از طبقه بندی موضوعی یافته ها، مضامین پزشکی مربوط به «ماه» عنوان بندی و با ذکر شواهد شعری تحلیل شد، سپس منابع جدید بررسی و با شواهد شعری تطبیق داده شد.

    یافته ها

    شعرپارسی بیانگر باور ایرانیان در مورد تاثیرات «ماه» در جسم و روح انسان است. این تاثیرات را می توان در چهار عنوان اصلی مطرح کرد: 1 تاثیر نور ماه در بیماری های عصبی؛ 2 تاثیرات مثبت و منفی ماه هنگام قرارگرفتن در برج عقرب؛ 3 تاثیرات ماه هنگام قران با خورشید؛ 4 تاثیرات ماه هنگامی که در برج جوزا قرار می گیرد.

    نتیجه گیری

    باورهای پزشکی نجومی مطرح شده در شعر فارسی بیانگر بخشی از تاریخ علم، بینش و تجربیات ایرانیان است و دیرینگی و گستردگی آن را در ذهن و فکر مردم این سرزمین نشان می دهد و نباید تنها به طرح آن ها از دیدگاه کارکردهای ادبی بسنده کرد، بلکه باید اشاره به این باورها را در شعر فارسی، از منظر تاریخ علم و دانش پزشکی جدید نیز نگریست تا درستی یا نادرستی آن آشکار گردد. تاثیرات پزشکی ماه که در شعر فارسی بیان شده است، مانند تاثیر منفی بر بیماری های عصبی، وضع روحی و اخلاقی، منع فصد و حجامت هنگام قران ماه و خورشید و هنگام قرارگرفتن ماه در جوزا با یافته های جدید علمی همچون اثر تغییراتی که ماه و تاثیرات سیارات بر یکدیگر در میدان مغناطیسی زمین ایجاد می کند و تاثیرات نور ماه بر گردش خون، تایید شده است. این گونه بررسی های تطبیقی نه تنها ژرف اندیشی گذشتگان و اهمیت تجربه را نشان می دهد، بلکه می تواند افق های گسترده تری را در آسمان دانش پیش چشم آورد.

    کلیدواژگان: سبک آذربایجانی، بیماری های عصبی، برج عقرب، جوزا، حجامت
  • مهدی شفایی*، فرهاد عباسعلیزاده، علیرضا رنجبری، علیرضا حسینی صفحات 75-88
    زمینه و هدف

    بررسی تاریخ بیمارستان ها در ایران و اسلام، بخشی از مطالعات مهم حوزه تکامل نهادهای سلامت و درمان در تمدن اسلامی است. با گسترش اسلام در تمامی زمینه ها به ویژه حوزه طب، حکومت ها معمولا در برخی از دوره های تاریخ اسلام و ایران، به اهمیت دانش پزشکی پی برده و به ایجاد مراکز درمانی مجهز در بیشتر سرزمین ها اقدام کرده اند. هدف از پژوهش حاضر، شناخت بیشتر تکامل نهادهای سلامت و درمان در ایران به ویژه بیمارستان نظامیه نیشابور و نقش آن در گسترش علم طب است.

    مواد و روش ها

    این مقاله با رویکرد تحلیلی تاریخی و کتابخانه ای اسنادی به بررسی متون و اسناد و تبیین روند ایجاد، رشد و تکامل این بیمارستان و نقش آن در ارتقای بهداشت و درمان و آموزش پزشکی در تمدن اسلامی با تکیه بر کتاب هایی مانند دانشنامه جهان اسلام می پردازد.ملاحظات اخلاقی: در نقل و تحلیل و استنباط مطالب به ویژه در مراجعه به کتب مرجع، جنبه های اخلاقی و ادبی موضوع رعایت گردیده است.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان می دهد بیمارستان مذکور که به عنوان یک ضرورت علمی و حاکمیتی به شمار می رفته، یکی از مهم ترین مراکز آموزشی و درمانی در شمال شرق ایران نیز بوده است که تعدادی از برجسته ترین پزشکان ، دوره ای از فعالیت علمی و طبی خود را در آنجا گذرانده اند، به طوری که این مراکز علاوه بر وظیفه درمان و مراقبت از بیماران، وظایف دیگری نظیر تربیت دانشجویان طب و ایفای نقش مراکز تحقیقاتی و پژوهشی (کتابخانه تخصصی) را نیز پوشش می دادند. ابعاد و نحوه تاثیر این نظامیه ها در تکامل نهادهای سلامت و درمان را می‎توان در افراد برجسته حوزه طب و آرای ایشان خلاصه کرد که توسط مدارس نظامیه به جامعه پزشکی تقدیم گردیدند، چراکه این مدارس، مهم ترین نقطه تحول تحقیقات در حوزه طبی جهان اسلام بوده و بنیان چرخه های مطالعاتی این حوزه با تربیت پزشکان چیره دست تحکیم یافته است که ابتدا سعی در درمان بیماری داشته و سپس به روش‎های پیشگیری و شیوع بیماری‎ها اهتمام می ورزیدند.

    نتیجه گیری

    همواره بخش های آموزشی یا به اصطلاح امروزی «بخش های آزمایشگاهی و تحقیقاتی دانشگاهی» جزء لاینفک بیمارستان ها بوده است، چراکه این زیرمجموعه ها علاوه بر پذیرش و مداوای بیماران، طبابت را با روش ها و متدهایی انجام می دادند که گاهی علمی و گاهی نیز به صورت تجربی بود و این امر سبب می شد بسیاری از طالبان علم و طبابت از گوشه و کنار جهان در جستجوی علوم مرتبط با این سبک و متد باشند.

    کلیدواژگان: بیمارستان نظامیه نیشابور، تمدن اسلامی، طب ایرانی و اسلامی
  • مریم کمالوند*، احمدرضا یلمه ها، مریم محمودی صفحات 89-102
    زمینه و هدف

    نسخ خطی یکی از گران بهاترین آثار هر ملتی به شمار می رود. یکی از این آثار ارزشمند و نفیس، نسخه منحصر به فرد طب منظوم اثر حکیم عبدالکریم اعرج متخلص به عجزی است که با شماره 757 در کتابخانه مدرسه عالی سپهسالار با خط نستعلیق کتابت شده است. هدف از شناسایی این اثر آشنایی با مفاهیم پزشکی قرن 8، بیماری ها و روش درمان آن ها است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق بر اساس روش مروری کیفی جامعه مورد مطالعه، منظومه طبی «طب منظوم عجزی» پس از رویت و استخراج ویژگی های آن با روش تحلیل محتوا، تحلیل و بررسی شده است. سپس با روش تصحیح علمی و مطابق اصول نگارش امروزی تدوین شده است. بیماری های نام برده شده در این اثر به صورت جدول در پایان پژوهش موجود است. سپس به بررسی کمی و کیفی این منظومه با یکی از مهم ترین منظومه های طبی پیش از این اثر پرداخته است.

    یافته ها

    نسخه منحصر به فرد «طب منظوم» حاوی اطلاعات طبی قرن هشتم است. این اثر شامل کلیات و مقدمات علم طب، بیان احکام ادویه مفرد، احکام تغذیه، معرفی حدود 135 بیماری از سر تا پا و علاج آن ها، بیان انواع تب و راه های درمان آن ها، انواع گزیدگی و سخنان مفید برای طبیبان است. همچنین به اخلاق پزشکی به خوبی در این منظومه اشاره شده است.

    نتیجه گیری

    سراینده این منظومه به علت طبیب بودن از اطلاعات طبی لازم و دانش ادبی کافی برای سرایش این منظومه برخوردار بوده است. او علاوه بر تجربیات خود از آثار معتبر طبی گذشته نیز برای درمان بیماری ها و ساختن انواع داروها بهره برده است. از ویژگی های این منظومه انتقال مفاهیم پزشکی به صورت ساده و موجز است. این منظومه در مقایسه با منظومه مشابه پیش از آن، از نظر کمیت و کیفیت بیان مطالب و مفاهیم پزشکی درخور توجه است. شناخت و معرفی این منظومه راهی برای بهره بردن از سرمایه های علمی ادبی آن بایسته است.

    کلیدواژگان: طب منظوم، عبدالکریم اعرج، نسخه خطی، منظومه طبی، سده 8 ق
  • زهرا مجیدی، مریم محمدی عراقی، میثم شیرزاد* صفحات 103-123
    زمینه و هدف

    زبان اندامی گوشتی است که رگ ها و اعصاب، بسیار بیش از اندازه آن بدان می رسند. از آنجا که جرم آن نازک و عضوی است متخلخل و بخارپذیرنده، از تغییر کیفیات و اخلاط بدن به ویژه معده زودتر متاثر می گردد. بدین سبب رنگ آن از نشانه های مهمی است که به علامت شناسی بدن کمک می کند که در این میان تاثیر تغییرات عارضی دماغ، معده و کبد بر آن قوی تر است. هدف از این مطالعه، شناخت زبان و اثرات بیماری های مختلف بر آن می باشد تا با شناخت دقیق آن به الگویی جدید در دسته بندی و درمان یافت.

    مواد و روش ها

    بدین منظور متون معتبر طب ایرانی از قبیل اکسیر اعظم، طب اکبری و خلاصه التجارب مورد بررسی قرار گرفتند. مطالب مربوط به زبان ذیل عنوان «زبان» و اثرات بیماری های مختلف بر زبان جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.یافته ها: بررسی منابع طبی نشان داد، به طور کلی اثراتی که بر زبان دیده می شود، بیشتر ناشی از سه عضو مغز، معده و کبد است. آسیب در این ارگان ها موجب تغییر در رنگ، طعم، شکل و میزان رطوبت زبان می شود. دلایل ماخوذ از حال زبان که دلالت بر بیماری های دماغ می کند، مشتمل بر این تغییرات است: سفیدی بر نسیان، زردی و سیاهی بر قرانیطس (ورم گرم دماغ)، و زردی رو و سبزی زیر زبان بر مصروعیت فرد دلالت دارد. همچنین ضخامت یا لاغری زبان، غلبه رطوبت یا خشکی را نشان می دهد. علائم و نشانه های تشخیصی زبان ناشی از بیماری دیگر اعضا نیز در مقاله به تفصیل بحث شده است.

    بحث

    تغییرات جالبی که هر یک از اختلالات طبی به ویژه در سه عضو یادشده بر زبان باقی می گذارد، آن را به عنوان یک آزمون تشخیصی سهل الوصول، سریع و غیر آزارنده برای بیمار مطرح می کند. علاوه بر تغییرات در رنگ و شکل ظاهری زبان که ممکن است توسط بیمار کشف شود و پزشک آن را مورد واکاوی قرار دهد. برخی علائم و نشانه ها مانند احساس گرمی و سردی، تغییر در نوع سخن گفتن یا احساس سنگینی از جمله تظاهراتی هستند که ممکن است چندان توجه بیمار را به خود جلب نکند، اما مداقه پزشک حاذق و اخذ شرح حال هدایت کننده مسیر تشخیص را هموار می کند.

    نتیجه گیری

    می توان با بررسی زبان به عنوان نماد کوچکی از وضعیت اخلاط بدن اطلاعات ذی قیمتی به دست آورد. از این رو مرور مطالعات انجام شده با توجه به زبان به عنوان یک ابزار کمکی می تواند راه های جدیدی برای بهبود روند تشخیص و درمان از دیدگاه طب ایرانی باز کند.

    کلیدواژگان: زبان، لسان، طب ایرانی، تشخیص
|
  • Seyede Marziye Hosseini*, Simin Fasihi Pages 7-19
    Background and Aim

    The state of the public health system was very deplorable on the eve of Pahlavi's arrival. The modalities of treatment were backward and modern medicine was unable to grow and be effective in the field of health and treatment, especially contagious and sexually transmitted diseases due to lack of necessary infrastructure. The purpose of the present study is to answer the question of what caused the widespread prevalence of these diseases and what the modern Reza Shah government did to prevent and treat sexually transmitted diseases.

    Materials and Methods

    In response to the above question, this paper examines the policies of Reza Shah's government in the field of health and combating infectious diseasesWith a research method in a library-based manner, relying on first-class sources, namely, documents, magazines, and journals.

    Findings

    The modernist and westernist approach to sovereignty has brought about changes in the field of health and the fight against sexually transmitted diseases. The government has sought to promote cultural tools such as publishing books and newspapers, conducting educational classes, advertising, film use, as well as policies such as expanding sexually transmitted disease centers, providing free health care, creating health posts, restricting access and enacting barriers, barriers. The prevalence of these diseases.

    Conclusion

    Despite these efforts, the combination of cultural, political and economic barriers prevented the government from succeeding significantly. The rise of the Reza Shah government in modern medicine without serious infrastructure in the Qajar era made it difficult to provide services to the population, with problems and constraints such as a lack of labor, especially in the provinces, a shortage of medicines and medical centers, and a lack of proper communications. In addition, cultural resistance, along with widespread lack of awareness and illiteracy of people who had difficulty accessing STD education services, were important reasons for the government's failure to control sexually transmitted diseases.

    Keywords: Health System, Sexually Transmitted Diseases, Syphili, Gonorrhea the First Pahlavi Period, General Hygiene
  • Mohammad Reza Rajabnejad, Shahrbanoo Asadi* Pages 21-30
    Background and Aim

    In the period of the translation movement and before that the medical and philosophical ideas of ancient Greece were considered definite. Among the features of the authoring period are innovations in medicine and the creation of doubts in some Greek science beliefs. This study examines the flaws that the mystery of medicine with the subject of Galen in the book of Razi’s criticize on Galen. Because for the first time in the period of Islamic civilization, some of Galen's ideas have been criticized in this book, the study and analysis of Razi's book is of special importance.

    Materials and Methods

    This study was conducted in order to express the theoretical independence of Islamic scholars, especially Razi, through library survey method based on authentic sources of medical history.

    Findings

    The deficiencies that Razi inflicts on Galen's medical views, as well as the opposing views about Razi in this book, are expressed .The reviews revealed that the book of Razi’s criticize on Galen was not fully translated into Persian; only a few corrections were made. Two examples of corrections belong to Mehdi Mohaghegh and Mustafa Labib Abdul Ghani. Three copies of Razi’s criticize on Galen are available in the Malek Library No.4573 (now owned by the Astan Quds Razavi Library), the Islamic Consultative Assembly library No.9014 and National No.2915085, which have been extracted from the version available on the property, available.

    Conclusion

    Razi’s criticize on Galen can be used as a credible scientific and historical resource for scholars who intend to study about Galen and even the mystery itself. Om the copy in the Property from this work we can write valuable articles on various medical and philosophical topics.

    Keywords: Razi’s Criticize, Galen, Medical History
  • Mojtaba Mojarrad* Pages 31-41
    Background and Aim

    The prevalence of superstition became widespread in Iran, especially after the Mongol invasion in the seventh century AH and expanded from religious to scientific domains. In the meantime, the knowledge of medicine was subject to superstition more than other sciences and various works and books were written on the subject of the sciences of strangers or medical professionals. In this article, we have tried to analyze the methods and tools as well as the morphology of these medical superstitions based on three Persian manuscripts, which have been compiled between the ninth and twelfth centuries.

    Materials and Methods

    This research is a documentary study. In addition to historical books, three Persian-Arabic manuscripts have been used in this study: Two manuscripts are kept in the Turkish Nuruosmaniye library and one is kept in the library of the Islamic parliament in Iran.

    Findings

    This study shows that the most important causes of the spread of medical superstitions are: Unfamiliarity with the main causes of disease, trying to Ineffectively Show Medicine and cultural, social and economic disruptions. The overall structure of superstitions is based on: Using obscure titles and words, Inducing and using words in a specific way, the use of numbers and letters in a particular time and place and trying to gain the trust and confidence of the audience.

    Conclusion

    An examination of the similarities and general structure of superstitious medical beliefs shows that these superstitions focus on "simulation". Proponents of superstitions have sought to actualize their beliefs by making similarities between superstitions and religious beliefs - especially for women and children and gradually introduce superstitions as metaphysical alternatives to experimental medical methods.

    Keywords: Medicine, Superstition, Persian Manuscript, Tohfat al-Gharayeb, Occult Science
  • Soheyla Torabi Farsani, Fatemeh Sadat Jalali Chime*, Feizollah Boshasb Pages 43-58
    Background and Aim

    Iran's public health and health conditions have not been favorable for about 100 years ago, as the social history of Iran, especially in the field of medicine and public health, has not been favorable. Our goal was to investigate the health and medical condition of the Qajar period, based on Pollack's travel report.

    Materials and Methods

    This research is based on library work and is mainly based on an analytical history study

    findings

    Iran was the target destination of many travelers, traders, government officials and curious people who visited Iran for various reasons and many of them recorded their observations. These travel logs are important because of the attention to the details of food, clothing, education, science, affairs, social behavior and customs, and so on for understanding the Qajar period. Among the items mentioned in travel logs, the health and medical condition of Iran is the Qajar era.

    Conclusion

    The result indicates that personal and general health was not respected at that time, and traditional medicine was the main method of treatment, but the arrival of modern medicine, especially from the period of Nasir al-Din Shah, was gradually welcomed by people and new therapeutic methods Infiltrated in traditional medicine and went a long way over it.

    Keywords: Travelogue Pollock, Health, Medicine, Qajar Period, Traditional Medicine
  • Mansoureh Moeini*, Akbar Kolahdouzan Pages 59-73
    Background and Aim

    Old medical beliefs are part of the history of science. Although new studies have confirmed some of these beliefs, they rejected the others; also, some beliefs have not been examined yet. Persian poem from the sixth centuries onward was the representative of such academic subjects as medicine, mathematics and astronomy. Some of these areas are related to constellation effects on human's body and psyche and this way they show the graft of medicine and astronomy. This study intends to uncover some of the old beliefs in the framework of Persian poem to pave the way for research studies that verify the truth and untruth of these achievements from medical point of view. This way, by grafting securitization of the old and contemporaries, new view is opened from the history of Iran medicine and new knowledge.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytic study was done with through desk study of the poems of sixth to eighth centuries considering the poems of Anvari, Khaghani, Masood Sad Salman, Sanai, Attar, Amir Khosrov Dehlavi, Hafez and Uhadi. After categorizing the findings, medical themes related to moon were entitled and analyzed. Then, new resources were investigated and were adapted with poetic evidence.

    Findings

    Persian Poem represents Iranian beliefs about the effects of moon on psyche and body. These effects can be categorized as follows: 1- the effect of moon light on nneurological diseases; 2- the positive and negative effects of moon when it is located in Scorpio; 3- the confluence effect of moon and sun; 4- the effects of moon when it places in Gemini.

    Conclusions

    The medical-astronomic beliefs in the Persian poem represents a part of Iranian science, experiences and views which in turn shows the longevity and range of this in the People's thinking and beliefs. Accordingly, it seems indispensable to consider other aspects of the poem, that is, medical and academic points in addition to the literal point, this way; it is possible to realize the truth and untruth of the poem. The negative medical effects of moon on nerve, psychic and moral conditions, bloodletting and phlebotomy when sun and moon become closer to each other and when the moon is in Gemini which have been represented in the Persian poem have been verified in the studies on the magnetic effects of planets on each other and the effects on moonlight on blood circulation as well. These investigations disclose the experiences of cogitation of ancestors and open new ways for exploring the skies.

    Keywords: Azarbaijani Style, Neurological Diseases, Scorpion, Conjoction, Gemini, Cupping
  • Mehdi Shafaie*, Farhad Abbas Aliizade, Alireza Ranjbari, AliReza Hosseini Pages 75-88
    Background and Aim

    Studying the history of hospitals in Iran and Islam is one of the important studies in the field of health institutions development in Islamic civilization. With the spread of Islam in all fields, especially in the field of medicine, governments have generally recognized the importance of medical knowledge in some periods of Islamic and Iranian history and established well-established medical centers in most lands. The purpose of the present study is to better understand the evolution of health care institutions in Iran, especially Neyshabour Hospital and its role in the development of medical science.

    Materials and Methods

    This paper examines the texts and documents and explains the process of creation, growth and evolution of this hospital and its role in promoting health and medical education in Islamic civilization by relying on books such as Encyclopedia. The Islamic world deals. Ethical Considerations: The ethical and literary aspects of the subject have been taken into account in the analysis and inference of the material, especially in reference books.

    Findings

    The findings of the study indicate that the mentioned hospital, as a scientific and sovereign necessity, was also one of the most important educational centers in northeast of Iran where some of the most prominent physicians have undergone a course of medical and scientific activity. In addition to the task of treating and caring for patients, these centers also covered other tasks such as training medical students and playing the role of research and research centers (dedicated libraries). The dimensions and impact of these systems on the evolution of health care institutions can be summarized in the prominent medical practitioners and their ideas that were presented to the medical community by the military schools, as these schools are the most important developmental point in medical research in the Islamic world. It has been the basis of study cycles in the field, strengthened by the training of hands-on physicians, who first tried to treat the disease and then tried methods of prevention and outbreak.

    Conclusion

    The educational or so-called "laboratory and academic research departments" have always been an integral part of hospitals, as these subgroups, in addition to accepting and treating patients, have practiced medicine through methods and methods sometimes scientifically and sometimes formally. It was empirical, and this led many Taliban scientists and practitioners around the world to seek science related to this style and method.

    Keywords: Neyshabour Nezami Hospital, Islamic Civilization, Iranian, Islamic Medicine
  • Maryam Kamalvand*, AhmadReza Yalameha, Maryam Mahmoodi Pages 89-102
    Background and Aim

    Manuscripts are considered as one of the precious works of every nation. One of these valuable and eminent books is the exclusive work of the versified medicine written by Hakim AbdolKarim Aaraj known as "Ajzi", registered under no. 757 in the national library in Sepahsalar Institute with Nastaliq font. The aim for knowing this work is becoming familiar with the medical concepts of the 8th century (H), diseases and their treatments. It is also a comparison of the significance and position of this work with earlier works.

    Materials and methods

    This research was conducted by using the desk study method. In this study, after reviewing and extracting the features of the poetic medicine book "Ajzi versified medicine", it is analyzed by the content analysis method. Then, it is compiled by using scientific corrections and according to modern writing principles. The mentioned diseases in this work can be observed in a table by the end of this article. He then studies the quantitative and qualitative aspects of this poem with one of the most important medical poems before this work.

    Findings

    "Versified medicine" is one of the unknown works about the traditional medicine. This work has not still been corrected and introduced. One of the features of this poetic book is transferring the medical concepts in simple and concise form. This work includes the general points and introductions about the medical science, explaining the instructions for single spices, nutrition instructions, introducing 135 diseases from head to foot and their treatments, explaining different types of fever and their treatments, different types of stings and useful points for the physicians. Medical ethics is also well-mentioned in this poem.

    Conclusion

    The exclusive book of "Versified medicine" includes the medical information of the 8th century (H). The physician has primarily described the diseases and their symptoms. Then, the treatments, methods of preparing different types of medicines and ointments, as well as required actions for treating each disease are explained. In addition to his experiences, the chiropractor has used past authoritative medical effects to treat diseases and to cure a variety of medications. This poem, in comparison with the similar poem before, is noteworthy in terms of the quantity and quality of expression of medical terms and concepts. Identifying and introducing this book are among the required approach for benefiting from the scientific-literature capitals.

    Keywords: Manuscript, Versified Medicine, Abdol-Karim Aaraj, Traditional Medicine, Medical History
  • Zahra Majidi, Maryam Mohammadi Araghi, Meysam Shirzad* Pages 103-123
    Background and Aim

    The tongue is a meaty organ that receives vessels and nerves much more than primarily expected. Since the texture of the tongue is porous and it is exposed to high amount of vapor coming from lower organs, especially stomach, changes in body temperament and appearing disorders in other organs can affect the tongue easily. So its color is one of the important signs that help the physician's approach, meantime, the effect of brain, stomach, and liver disorders on this organ are stronger. The aim of this study was a review on Persian Medicine (PM) manuscripts to find out the way Persian sage physicians approached to tongue diseases, categorized it and treated it.

    Materials and Methods

    The most valuable textbooks of PM such as Exir-e-Azam, Tebe Akbari, Kholasatal tajareb were studied. We reviewed and analyzed the disease under the title of "tongue" and studied different effects of diseases on the tongue.

    Findings

    The most important organs reflect their diseases on tongue are brain, stomach and liver. Any significant injury in these organs can change the color, taste, form and the moisture on the tongue. For instance, color of the tongue in brain diseases changes to white in dementia, yellow and black in qarānīṭos (hot inflammation of the brain) and yellow and green in epilepsy. Furthermore, thickness or narrowing of the tongue reflects preponderance of wetness or dryness, respectively.

    Conclusion

    It was concluded from the study that attention to the tongue as an auxiliary diagnostic tool can open new ways to improve the process of diagnosis and treatment in the field of PM.

    Keywords: Tongue Diagnosis, Persian Medicine (PM), Manifestations